Joan Vilà: “No hi ha cap club al món que tingui tan clar el model com el tenim nosaltres al Barça”

Joan Vilà: “No hi ha cap club al món que tingui tan clar el model com el tenim nosaltres al Barça”

L’entrenador, corresponsable de l’Àrea de Metodologia del Club amb Paco Seirul·lo, forma part del grup de professionals que està formant els alumnes de l’FCBCoaches Academy perquè siguin els futurs ambaixadors de l’ADN Barça pel món

El Barça és, pel seu estil de joc, el model futbolístic que cal seguir a tot el món. Tothom vol conèixer els secrets del sistema de joc del campió del món, i això obliga els dos responsables del Departament de Metodologia, Joan Vilà i Paco Seirul·lo, a multiplicar-se per poder assistir als diferents congressos on se’ls reclama i per poder formar durant aquest mes de febrer els alumnes de l’FCBCoaches Academy que es convertiran en els futurs ambaixadors de l’ADN Barça pel món.

Joan Vilà va explicar la filosofia del joc blaugrana al mes de gener passat al Congrés de la National Soccer Coaches Association of America, que va reunir més de 15.000 entrenadors d’arreu del món a la ciutat de Baltimore. Dies després, encara amb el jet lag al cos, va fer el mateix a l’altra banda del món, a Nova Zelanda, en una xerrada als entrenadors de l’Auckland City FC. Vilà va recórrer més de 50.000 quilòmetres per explicar què és el Barça. “El que faig en aquest tipus de congressos i conferències és explicar el nostre model, donar unes pinzellades bàsiques de la nostra metodologia i, sobretot, explicar d’on venim i quina ha estat l’evolució del nostre futbol, en especial en els darrers 25 anys, des de l’etapa de Johan Cruyff com a entrenador. Laureano Ruiz va iniciar aquesta transformació als anys 70, quan Rinus Michels era l’entrenador, però el gran canvi arriba amb Johan el dia en què ens diu que hem de gaudir jugant”, assegura Vilà, per qui és molt important la cultura i la terminologia sota la qual creixen els joves jugadors del futbol formatiu blaugrana: “El vocabulari amb què ensenyem als joves jugadors ens guia cap a la nostra idea de joc. Nosaltres volem tenir la pilota per jugar, gaudir i crear... i, com a conseqüència, també aprendre a competir i a guanyar”.

La fórmula màgica de la Coca-Cola

Els èxits del Barça, que ha guanyat 26 títols entre el 2005 i el 2010, fan que el seu futbol blaugrana sigui admirat a tot el món. “Als entrenadors amb els quals parlo els fascina l’eficàcia i l’estètica d’un futbol que és guanyador. Jo els explico que per arribar fins aquí ha estat absolutament necessari tenir uns presidents i uns entrenadors que han confiat en aquest model, sobretot en els moments més difícils, quan no es guanyaven títols, i els dic que no hi ha cap club al món que tingui tan clar el model com el tenim nosaltres al Barça i que el segueixi des del primer equip fins al darrer del futbol formatiu”, comenta Vilà, que sempre recorre, en aquests congressos, a l’exemple de la Coca-Cola: “La gent es pensa que nosaltres tenim la fórmula màgica, com la de la Coca-Cola, i que els l’explicarem, però en el món del futbol no existeix la fórmula màgica. La clau de l’èxit és el treball intern. L’ADN Barça no s’aprèn en dos dies, és una feina de molts anys i de moltes persones que ha anat evolucionant cap al model actual”.

Aquesta és la filosofia que transmeten tant ell com Paco Seirul·lo aquest dies als alumnes de l’FCBCoaches Academy. “Nosaltres ens encarreguem de vetllar per l’essència del joc blaugrana, i ells seran els futurs ambaixadors de l’ADN Barça quan exerceixin la seva professió en una de les FCBEscoles que tenim repartides pel món. Volem que surtin del curs amb les idees bàsiques de la nostra filosofia de joc, ja que la nostra idea, encara que sembli mentida, és encara desconeguda. Això no és posar-se a fer un rondo i ja està. La possessió de la pilota requereix un treball previ, que és el que han après aquests dies. I, per sobre de tot, la nostra és una manera d’entendre el futbol i la vida en què s’ha de creure. I aquests nois hi creuen, per això els formem”.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut